субота, 6. јун 2009.

GRICKALICE ZA TRUDNICE

Trudnoća je vreme kada više nego ikad morate da pazite na to šta jedete. Ranije se govorilo da u trudnoći žena mora da jede za dvoje. Danas znamo da to nije tako i da trudnicama treba samo 300 kalorija više nego inače.

Istraživanja kažu da je trudnicama dovoljna jedna užina dnevno više da bi namirile sve svoje i detetove potrebe. Ali, teži deo je odlučiti odakle dobiti tih 300 kalorija više, odnosno koja bi užina bila najpogodnija. Možete da se odlučite za jednostavan izbor: proteinsku pločicu ili slatkiš, a možete da pokušate i nešto kreativnije.

Na primer, protein je dobar izbor za užinu jer su proteini gradivni blokovi svake ćelije. Osim toga, proteini budućim mamama pomažu da savladaju osećaj umora i iscrpljenosti. Neke mame često posežu za vlaknima da bi pobedile neke od neprijatnih simptoma trudnoće, na primer zatvor, piše "Blic".

Nekoliko ideja:

Krekeri i sir
Istovremeno dobijate proteine i vlakna. Na krekere od integralnih žitarica možete da stavite sveži sir ili da isečete tvrdi sir i kombinujete s kiselim povrćem.

Orašasto voće
Kesica oraha je uvek dobro došla u torbi svake trudnice. Jednostavno je, nije potrebno da ih posebno pripremate niti zamrzavate. Svaka vrsta orašastih plodova služi kao malena 'fabrika' proteina i dovoljno energije da vas pokrene.

Sveže voće
Jabuka, banana ili narandža... sve su to sjajni i zdravi izbori koji zahtevaju minimum pripreme.

Tvrdo kuvana jaja
To je kompaktna užina koju možete da ponesete sa sobom, ali morate da je čuvate u frižideru.

Umaci i štapići
Štapići šargarepe i celera su odlična užina. Možete da koristite i cvetiće brokolija. Dodatni plus su umaci, ali bez mnogo majoneza i punomasne pavlake. Probajte s umakom od humusa, na primer.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)