среда, 1. јул 2009.

Vitamini smanjuju rizik od pobačaja


Uzimanje vitamina pre i tokom rane trudnoće smanjuje rizik od pobačaja, zaključili su stručnjaci sa Univerziteta Severne Karoline.

Dosad je takva praksa ženama preporučivana uglavnom zbog toga da bi se izbegli defekti novorođenčadi.

Međutim, studija dr Rema Hasana i njegovih kolega sa američkog univerziteta, ukazuje da je uzimanje dopunskih vitamina dobro i protiv pobačaja.

Tim dr Hasana je između 2000. i 2008. godine anketirao 4.752 trudnice tokom prva tri meseca trudnoće, da bi utvrdio da li su pre ili tokom trudnoće uzimale dopunske vitaminske ili multivitaminske preparate.

Ispostavilo se da je preko 95 odsto žena uzimalo vitamine u nekom periodu u prva tri meseca trudnoće, dok je polovina ispitanica prijavila uzimanje vitaminskih preparata ili multivitamina i pre začeća.

Među anketiranim trudnicama zabeležena su 524 pobačaja. Utvrđeno je da je rizik od pobačaja bio za 57 odsto manji kod žena koje su uzimale dopunske vitamina nego kod onih koje to nisu činile.

Veza između uzimanja vitamina i smanjenja učestalosti pobačaja bila je očigledna i kad su uzeti u obzir faktori kao što su godine, upotreba hormona, broj prethodnih trudnoća, pušački status, rasna ili etnička pripadnost, nivo obrazovanja i bračni status.

"Zbog toga što do pobačaja dolazi vrlo rano tokom trudnoće, važno je da se žene u reproduktivnom dobu, koje bi mogle da ostanu trudne, uravnoteženo hrane i da koriste vitamine", savetuje dr Hasan.

Neka naknadna istraživanja bi trebalo da utvrde kako na smanjenje učestaolosti pobačaja deluju vitaminski, a kako multivitaminski preparati, kao i kakav je uticaj ishrane ili zdravog načina života na neželjeni prekid trudnoće, poručuje tim iz Severne Karoline.
Izvor :MONDO